Beskæring af liguster

En ligusterhæk eller “villakvarters-hæk”, er også blandt de mest brugte hække i Danmark. Ligusterhækken er flot og dekorativ, og en god hæk til folk, der ønsker privatliv grundet dens tætte vækst.

Mange vælger at klippe deres ligusterhæk, for at få et helt skarpt og markant udtryk. Nogle vælger også at lade ligusterhækken gro og stå uklippet, for det lidt mere buskede og vilde udseende. Begge dele er en fantastisk måde at ramme haven ind med en ligusterhæk.

Hvis man vælger at klippe sin ligusterhæk, anbefales det, at du gør det to gange pr. sæson; første gang i juni og anden gang i august. For at opnå den bedste forgrening anbefales det, at du klipper ned til ca. halvdelen af den nye tilvækst i toppen.

Dette gøres også selvom hækken ikke har opnået den ønskede højde. Ved denne metode, får man klart det bedste og tætteste slutresultat. Det viser sig også, at den ønskede højde kan nås på samme tid, da en klipning fremmer væksten fremfor at lade hækken gro urørt.

I forhold til hækkens form, gælder her det samme som ved en thujahæk. Hækken skal være bredere for neden og en smule smallere øverst. På den måde undgår man også et lag tungt sne på toppen, der kan ødelægge hækken om vinteren.
Ligusterhækken klippes nemt med en elektrisk hækkeklipper. Hækaffaldet kan du sagtens bruge til kompost i haven.

Beskæring af en ligusterhæk, altså kraftig tilbageskæring eller formning af hækken, skal foregå i marts – maj, da det vil udløse en panik-tilstand i busken. Denne panik tilstand vil få busken til at sætte en masse nye skud fra roden og blive tæt på ny.

Ligesom ved en bøgehæk, bør man fordele beskæringen over flere år. Toppen kan tages det første år sammen med den ene side. Vent derefter et eller to år, så hækken kan nå at blive tæt og grøn igen, før du beskærer den sidste side.